Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kledingkast-expert.nl Online inspiratie & tips over de mogelijkheden, materialen en
prijzen van dressings en kasten op maat.
header image
Kledingkast-expert.nl

Trapkast: 7 tips voor een geslaagde realisatie

De vrije ruimte onder een trap blijft vaak onbenut. Toch is het dé ideale plek om spullen op te bergen. Dat kan eenvoudig met een trapkast. Zo’n kast is op verschillende manieren onder de trap te verwerken en heeft altijd een unieke uitstraling. Benieuwd naar je opties? In dit artikel vind je 7 tips voor een geslaagde trapkast!

 

7 tips voor een geslaagde trapkast

TIP 1: bepaal je budget van tevoren

TIP 2: hou rekening met de afmetingen

TIP 3: ga op zoek naar geschikte materialen

TIP 4: bedenk een slimme inrichting

TIP 5: voorzie voldoende verlichting

TIP 6: laat je helpen door een professional

TIP 7: zoek naar mooie voorbeelden

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een trap kast? Dan kan je altijd bij een van onze experts terecht. Kom hier gratis en vrijblijvend in contact met gespecialiseerde vakmensen in je buurt!

 

TIP 1: bepaal je budget van tevoren

Door de vele mogelijke uitvoeringen kan het prijskaartje van een inbouwkast onder een trap snel oplopen. Daarom is het verstandig om eerst een budget vast te stellen. Op die manier voorkom je vervelende verrassingen op gebied van financiën en laat je zorgeloos een trap kast op maat maken.

Gemiddeld kan je voor een trapkast op maat uitgaan van € 250 à 1.000 per lopende meter (excl. btw & plaatsing). Hoeveel een trapkast echter precies kost, hangt af van een aantal factoren. Welk materiaal & afwerking kies je? Hoe groot moet de kast zijn? En voor welke indeling ga je?

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Wil je graag een offerte op maat voor jouw trapkast? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met professionals in je buurt via onze offerteservice.

 


TIP 2: hou rekening met de afmetingen

Bij een trapkast op maat is het essentieel dat je de juiste afmetingen hebt. Denk ook na over wat je allemaal wil opbergen in je trapkast. Wil je voornamelijk ruimte creëren voor jassen? Dan kies je het beste voor een lange kast. Een lage en brede kast is dan weer ideaal om schoenen een plek te geven. Je kan er dan eventueel nog voor kiezen om er kapstokken boven te monteren.

Wil je graag een gesloten kast onder de trap? Dan is het ook belangrijk dat de deuren correct zijn afgemeten. Het is namelijk noodzakelijk dat de gang makkelijk beloopbaar blijft. Naast een klassieke, vlakke deur kan je ook kiezen uit andere systemen:

 • Paneeldeuren: een paneeldeur bestaat uit verschillende vlakken of panelen. Die kunnen op verschillende hoogtes liggen zodat je een dieptewerking in de deur krijgt. Paneeldeuren zijn ook verkrijgbaar in allerlei verschillende stijlen, bv. met beglazing.
 • Schuifdeuren: een schuifdeur is ideaal voor een trapkast in een smalle gang. Op die manier blijft de gang beloopbaar als de deur van de trapkast open is. Ook voor een schuifdeur zijn er verschillende stijlen om uit te kiezen.
 • Deuren met een push to open systeem: deuren met een push to open systeem werken met een druksnapper. Met een druk op de deur kan je ze dan open- en dichtdoen. Hierdoor kan je de deur eenvoudig bedienen zonder klink en profiteer je van een strakke afwerking.

 


TIP 3: ga op zoek naar geschikte materialen

Er bestaan verschillende soorten trapkasten. Zo heb je de standaard trapkast, maar ook een draaikast of inzetkast. Elk type kan je maken met verschillende materialen. Hieronder zetten we de meest gebruikte materialen op een rijtje:

 • MDF: MDF bestaat uit geperste houtplaten, gelijmd met kunstharslijm. Het grootste voordeel van dit stevige materiaal is dat je de platen eenvoudig in allerlei vormen en maten kan zagen. Hierdoor kan je flexibel te werk tijdens het ontwerp van je trapkast.
 • Mulitplex: multiplex is opgebouwd uit een aantal lagen hout die kruislings zijn gelijmd. Dit type materiaal is erg sterk en vertoont geen vervorming onder ballast. Daardoor kan een multiplex trapkast veel gewicht dragen. Hier staat echter ook tegenover dat je meer betaalt dan voor andere materialen.
 • Vezelplaten: vezelplaten zijn opgebouwd uit houtvezels. Ze zijn goedkoper, maar ook minder kwalitatief. Vezelplaten kunnen namelijk versplinteren en vocht absorberen. Daarnaast ogen ze ruw en zijn ze moeilijk te beschilderen. Wil je graag je trapkast nog afwerken met laminaat? Dan zijn vezelplaten ideaal.
 • Massief hout: puur hout is duurzaam en natuurlijk, maar neemt vocht op uit de ruimte. Daarom gebruiken vakmensen het niet meer voor trapkasten zélf, maar alleen voor de deuren. Hout past verder overal bij. Ga je voor modern? Blijf dan bij vlakke deuren. Kies je liever voor een landelijke look? Dan zijn paneeldeuren de beste keuze.

Ben je niet zeker welk materiaal het beste is voor je nieuwe trapkast? Dan kan je altijd terecht bij onze binnenschrijnwerkers. Via onze offerteservice kan je gratis, snel en vrijblijvend in contact komen met lokale vakmensen. Start hier je aanvraag!

 

trapkast

 


TIP 4: bedenk een slimme inrichting

Hoe ga je te werk voor de indeling en inrichting van je trapkast? Dat hangt af van het type dat je kiest. Hieronder nemen we de mogelijke indelingen per type trapkast met je door:

 • Standaard trapkast: een standaard trapkast is in principe een blank canvas dat je nog helemaal zelf kan vormgeven. Voor welke indeling je kiest, hangt af van de invulling van je trapkast. Op planken kan je namelijk bewaardozen opbergen en in lades kan je bv. je schoenen kwijt.
 • Inzetkast: een inzetkast of draaikast maakt een expert van tevoren. Op die manier hoef je zelf niet meer met lades en planken te werken in je trapkast. Vaak kan je inzetkasten of draaikasten als een deur openen. Op die manier creëer je niet alleen opbergruimte in de draaikast, maar ook achter het meubel.
 • Extra’s: uiteraard kan je ook nog kiezen voor een paar extra’s. Zo kan je naast lades of planken ook kapstokken plaatsen om jassen op te bergen. Ook een spiegel op de deur van de trapkast is een optie.

 


TIP 5: voorzie voldoende verlichting

Als je voor een gesloten trapkast kiest, is het erg belangrijk dat je rekening houdt met verlichting. Kastverlichting bestaat in verschillende soorten en maten. Hieronder een overzicht met een paar opties:

 • Kastverlichting op batterijen: de meest eenvoudige manier om verlichting in je trapkast te krijgen is door batterijen te gebruiken. Je kan deze draadloze en energiezuinige verlichting gemakkelijk plaatsen, omdat je deze niet hoeft te verbinden aan je elektrische installatie.
 • Draadloze kastverlichting: naast verlichting op batterijen kan je soms ook door middel van een usb-poort laden. Een draadloze lamp opladen is natuurlijk handiger dan elke keer nieuwe batterijen te moeten kopen.
 • Kastverlichting met adapter: heb je gewoon stroom in je trapkast? Dan is het een mogelijkheid om te kiezen voor kastverlichting op netstroom. Dit vergt wat meer installatiewerk, maar daarna hoef je je geen zorgen meer te maken om licht in je trapkast.
 • Kastverlichting met sensor: als je voor maximaal comfort wil gaan, of wil vermijden dat de lamp in je trapkast aan blijft staan, is kastverlichting met een sensor ideaal. Er zijn verschillende sensoren op de markt. Zo bestaan er varianten die aanspringen bij beweging.

 


TIP 6: laat je bijstaan door een professional!

Je kan ervoor kiezen om zelf je trapkast in elkaar te timmeren. Toch is het aangeraden om een professional in te schakelen. Een kast op maat onder de trap is namelijk puur precisiewerk. Benieuwd naar de voordelen van een expert? Hieronder sommen we er een paar op:

 • Advies op maat: een professionele binnenschrijnwerker luistert naar je wensen en voorkeuren. Op basis daarvan geeft die advies op maat en maakt die een ontwerp. Is het uiteindelijke ontwerp nog niet helemaal naar wens? Onze vakmensen maken dan met plezier nog wat aanpassingen.
 • Precieze afmetingen: een professional heeft speciaal gereedschap om jouw beschikbare ruimte tot op de millimeter af te meten. Op die manier ben je zeker van een correct ontwerp.
 • Snelle en correcte uitvoering: een professional heeft ervaring met het op maat maken van trapkasten. Die doet dat dan ook altijd zoals het hoort.
 • Hoogwaardige materialen: om je trapkast te ontwerpen zal een professional altijd gebruik maken van het juiste gereedschap én materialen van de hoogste kwaliteit. Bovendien kan die al het materiaal voor een lagere prijs inkopen.

 

Op zoek naar de scherpste prijs voor je trapkast? Vergelijk offertes!

Ben je op zoek naar een professional in je buurt? Die vind je eenvoudig via onze offerteservice. Zo kom je in contact met meerdere lokale binnenschrijnwerkers, en kan je gemakkelijk hun offertes vergelijken. Het resultaat? Een weloverwogen keuze.

Wil je graag offertes voor trapkasten vergelijken? Kom dan snel, gratis en vrijblijvend in contact met vakmensen in je buurt via onze offerteservice.

 


TIP 7: zoek naar geslaagde voorbeelden

Heb je nog wat inspiratie nodig? Ga dan op zoek naar een paar voorbeelden. Vakmensen werken graag met woningeigenaren die al een idee hebben van wat ze zouden willen. Hieronder een rijtje met een aantal mooie realisaties:

 

VOORBEELD 1: trapkast maken onder dichte trap

trapkast dichte trap

Een trap met een kast eronder benut deze verloren ruimte optimaal. In dit voorbeeld is alles onder de trap omgetoverd tot opbergruimte. De langere kasten kan je dan gebruiken om jassen in te bewaren, terwijl je in de kleinere kastjes schoenen en overige spullen kwijt kan. In dit voorbeeld kozen de eigenaars voor een witte, strak afgewerkte look die bij de rest van de woning past.

 

 

VOORBEELD 2: open trapkast

trapkast open

Een trapkast hoeft helemaal niet wit en gesloten te zijn. Je kan ook, net als in dit voorbeeld, voor een speelser ontwerp gaan. De combinatie van de houten trap en de donkerrode leuning zorgt voor een uniek eindresultaat. Hier zie je ook dat er staven in de kast gemonteerd zijn om jassen aan te hangen. Verder kan je zelf kiezen hoe je de kast invult. Hou er alleen wel rekening mee dat een open trapkast sneller rommelig oogt.

 

 

VOORBEELD 3: unieke lage trapkast

trapkast laag

In dit geval kozen de eigenaars voor een unieke trap en trapkast. De kast functioneert als trede en maakt als het ware deel uit van de trap. De combinatie van de verschillende materialen en het ongewone design van de trap laat de ruimte helemaal opleven. En hoewel de maatkast onder de trap standaard wit is, komt die toch niet saai over vanwege het unieke totaalplaatje.

Inspiratie opgedaan voor een trapkast? Kom dan gratis én vrijblijvend in contact met meerdere lokale binnenschrijnwerkers via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een dressing ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kastenbouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde kastenbouwers